Seramik ve fayans döşeme işlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünen ancak uygulamada dikkat edilmesi gereken püf noktalar mevcuttur. Bu detaylara dikkat edilmemesi durumunda yapılan bütün iş, ilerleyen süreçte başınızın ağrımasına sebep olacaktır. Bu sebeple sizler için fayans ve seramik döşeme işlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsettik.
Öncelikle malzemeleri doğru tanımak lazım. Sektörde fayans ve seramik isim olarak birbiri yerine kullanılabilen, bu sebeple çokça karıştırılan bir malzemelerdir. Seramik ve Fayans ’ın Farkı;
Malzeme |
Özellikleri |
Sır Tabakası |
Kullanım Alanı |
Seramik |
· Darbeye dayanıklı · Suya dayanıklı · Az kaygan |
Tek kat sır ile sırlanmıştır. |
Suya ve darbeye dayanımı sayesinde zemin, duvar, dış mekânlarda kullanılabilir. |
Fayans |
· Kolay temizlenir · Parlak ve dekoratif · Çok kaygan |
Çift kat sır ile sırlanmıştır. |
Kaygan, kolay temizlenen ve dekoratif özelliği sayesinde duvarlarda çoğunlukla tercih edilir. |
Bu farklardan dolayı ne aldığımızı ve nerede, ne amaçla kullanacağımızı bilmemiz gerekmektedir.
Bunların yanı sıra yapıştırıcı, derz ve yalıtım malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları da göz ardı etmemek gerekir. Her şeyden önce bazı soruların cevaplanması gerekmektedir. Seramik ve fayans döşenecek alan bizim için ne kadar önemli, ne amaçla ve sıklıkla kullanılacak, temizlik için ne tür malzemelerin kullanılması gerekecek, ne oranda suya maruz kalacak ve de hepsinden önemlisi bütçemizin ne kadar olacağıdır. Her imalatın kaliteli ve ucuz versiyonları mevcuttur. Bizim bütçemiz ve diğer soruların cevaplarına göre en iyi fiyat-performans imalatını gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Sıkça kullanılacak, suyun yoğun olduğu ve yağ gibi ciddi kirlerin temizliğinin yapılacağı seramik döşeme imalatlarında her malzeme en kalitelisinden seçilmelidir. Çünkü;
- Yapıştırıcının kalitesiz olması seramiklerin bir süre sonra oynamasına ve yerinden çıkmasına,
- Derzlerin kalitesiz olması su geçirgenliğinin fazla olmasına ayrıca temizlik sırasında kolay aşınmasına,
- Yalıtım malzemesinin kalitesiz olması alt katlara su sızdırma olaylarının olmasına sebep olacaktır.
Kullanılacak alan suya yüksek oranda maruz kalacak tuvalet, banyo, teras gibi alanlar ise muhakkak seramik altı izolasyon yapılmalıdır. Bu izolasyonun yapılmaması durumunda alt katınıza su sızdırma sorunları ile karşılaşacak ve çok yüksek ihtimalle kesin çözüm için bu alanı komple yıkarak yeniden yaptırmanız gerekecektir. Su izolasyonu yaparken de dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer husus ise yalıtımın sadece zemine değil zeminden bir miktar yukarı çıkacak şekilde duvarlara da yapılmasıdır. Bu uygulamanın yapılmaması durumunda su yalıtımınız büyük oranda çalışmayacaktır.
Yine suyun kullanılacağı tuvalet, banyo, teras gibi alanlarda seramik döşenirken zemin eğimleri zemindeki suyu kendi cazibesi ile tahliye kanalına götürecek şekilde verilmelidir. Şap seviyesinde eğimlerin doğru verilip verilmediği kontrol edilmeli, gerekli tamiratlar seramik döşemesinden önce yapıldıktan sonra seramik kaplama işine geçilmelidir. İmalat yapıldıktan zemine su dökülerek suyun zemindeki akışı izlenerek test edilmelidir. Yanlış verilen eğimler alanın üzerinde veya köşelerinde sürekli su birikintilerinin kalmasına sebep olacaktır.
Seramikler arasında derz dolgu yapılması sırasında asla metal malzeme kullanılmamalıdır. Bunun yerine sünger veya kauçuk malzemeler kullanılmalıdır. Bunun sebebi derz dolgu işlemi seramik veya fayans malzemenin üzerinden uygulanmasıdır. Metal veya sert malzemeler seramiği çizebilmektedir.
Seramik kaplama işi tamamlandıktan sonra en az 24 saat zemin üzerine çıkılmaması gerekmektedir. Seramik yapıştırıcı malzemenin tam olarak donmadan önce zemin üzerinde yürümek seramiklerde kaymaların olmasına hatta seramiklerin esneyerek kırılmalarına sebep olabilmektedir.