Su Yalıtımı Nedir?
Su yalıtımı, bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez ya da suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu işlem sayesinde yalıtımın uygulandığı yüzey ya da yapı su temasına karşı direnç gösterir.
Binalarda su yalıtımı, temel, çatı, duvar gibi sıvıyla yüksek temasa sahip olan yüzeylerde su geçişini engellemek için bir bariyer oluşturur. Su yalıtımı sayesinde bina yüzeyleri suya dayanıklı olarak güçlendirilir ve su geçirmez hale gelir. Kısacası su yalıtımı, bir yüzeyi suya dayanıklı yapan ve hidrostatik basınç, kılcallık gibi dış kuvvetler altında sıvıların istenmeyen yüzeylere nüfuz etmelerini önleyen koruyucu bir önlemdir.
Yüzeylere doğru tipte su yalıtım malzemesi uygulanmadığı takdirde karşılaşılacak olan problemler, yaşam alanlarının konforunu düşürmekle kalmaz aynı zamanda yapının dayanıklılığını da azaltır. Bu yüzden suyla teması yüksek olan yüzeylere doğru yalıtım malzemesinin uygulanması mecburidir.
Su Yalıtım Malzemelerinin Bina Dayanıklılığına Katkıları
Su yalıtım malzemelerinin neden gerekli olduğu sorusuna sağlıklı bir yanıt vermek için bu ürünlerin sağladığı faydaları anlamak gerekir. Her bina, uygun önlem alınmadığında dayanıklılık sorunları ile karşı karşıya kalır. Bu şekilde, hava, su, iklim, rüzgar ve nem gibi doğal faktörler binanın dayanıklılığını etkiler. Eğer bir yapı dış faktörler ile gelen sıvılara karşı korunmuyorsa, temelden dış cepheye kadar birçok farklı yüzeyinin bozulması ya da zarar görmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Su yalıtımı, sıvıların bir yapıya girmesini engellemek için tasarlanmış işlemlerdir. Genellikle inşaat sırasında binaya nem kontrolü sağlamak için kapsamlı su yalıtım önlemleri eklenir ve yapı inşa edildikten sonra, karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi için su yalıtımı malzemeleri uygulanır.
Aynı zamanda su yalıtımı iç nemi azaltır, yapıyı daha konforlu hale getirir ve bina içindeki nesnelerin nem ve su buharı nedeniyle zarar görmesini önler.